Chile är ett land

2011-11-18
11:47:48

Lite färska bilder
Det växer som gräs här, det är väldigt skönt att jag inte har någon ohyra (än) på någon av mina plantor. Dom får omvårdnad nästan varje dag...

Lite bilder på hur det ser ut på olika håll:





Bricka 1-2, 24 plantor:


Bricka 3-4, 24 plantor:


Bricka 5, 12 plantor:


Hydron:

2011-11-18
11:39:07

Omplantering av rangliga plantor
Hej!

Om plantorna blir rangliga är det viktigt att tidigt plantera om dem så de får chansen att rota sig ordentligt. Ofta kan man se på stammen närmast jorden om den försöker sätta rötter ovan jord, då är det verkligen dags att plantera "ner" den en bit.



Här är en före/efter-bild:

2011-11-18
11:34:37

Hydrosystemet!
Hej!

Tänkte dela med mig om hydrosystemet jag byggt med ganska enkla medel:

Systemet bygger på 2 plastkärl, en för näringsmediet och en för plantorna. Här är lite bilder på det senare:


Inlopp och överflödesretur:


Retur, här har jag borrat små hål i botten på lådan så att det rinner ner sakta:


I botten av tanken sitter en pump av typen akvariepump med flödet 800l/h:


För att enklare kunna dosera näring så ritar jag dit lite mått första gången jag fyller upp:


Sen är det dags att fylla på med näring, jag använder HESI produkter köpta på odlamer.se: http://www.odlamer.se/Category/75-odla-i-hydro-hydrokultur-nring-till-hydroponik.aspx

Kolla EC-värdet, det ska vara mellan 1,3 och 1,8 (lite mindre med småplantor), jag använder en EC-mätare från Trädgårdsteknik: http://www.tradgardsteknik.se/katalog/artikel/lt-penna/2863-40-11/



När man har fått till rätt näringsblandning är det dags att kolla PH-värdet, ska vara mellan 5,8 och 6,3 nånstans. (PH-sänkare och -höjare finns att köpa på odlamer.se också och mätare på trädgårdsteknik.se):


Samtliga slangar kopplas in, pumpen kör jag 5 minuter kl 8 varje morgon (här får man kolla hur länge man behöver köra för att fylla upp ordentligt) Jag använder en digital timer köpt på Jula:



Här är systemet fyllt med lecakulor och varje planta har sin lilla rockwoolkub som håller kvar näringen, de jag vill behålla i hydro kommer få stora kuber som de till höger på bilden. Övriga kommer planteras i jord när de har växt ur sin lilla kub:



Plantorna får ljus 14 timmar per dygn via timer och en lysrörsarmatur från Jula.

Liten summering av hela systemet:

Plastlåda för plantorna 99:- (Bauhaus)
Plasttunna med lock för näringsmedium 149:- (Karlsson)
Slangar och kopplingar ca 200:- (Karlsson)
Rockwoolkuber 200:- (odlamer.se)
Pump 205:- (odlamer.se)
Näring, startkit 490:- (odlamer.se)
Lecakulor 100:- (lokal blomsterhandel)
PH-sänk och höj 170:- (odlamer.se)
EC och PH-mätare inklusive kalibreringsvätskor 800:- (tradgardsteknik.se)
Timers och lysrör 400:- (Jula)

Totalt ca 2800:-
Om man sparar in på PH/EC-mätare och köper billigare samt mindre näringsmedium (startkittet är ganska overkill och räcker i flera år) kan man spara in ca en tusenlapp så själva systemet inklusive belysning och timers borde gå att bygga för ca 2000 spänn.

2011-11-02
22:41:33

Att plantera om första gången...
Ja här kommer en liten "how-to" för första omplanteringen.

En viktig sak att tänka på när man hanterar små chiliplantor men även när man sår frön är att inte packa jorden. Ta en näve jord och lägg i krukan och skaka ner, packa inte!

Här är två småplantor som har grott i samma kruka, nu ska jag flytta den ena till en egen (ni får ha överseende med min dåliga kamera, det är kanske läge att köpa en ny)



Första steget är att "luckra upp" jorden lite så att plantan "lossnar" lätt... Tryck lite på sidorna av krukan så att plantan släpper från jorden:


Ta sedan försiktigt tag i stammen och känn om den lossnar lätt, gör den det så är det bara att försiktigt dra upp den. OBS! Fippla inte mer rötterna, de är väldigt känsliga nu, själva plantan ovan jord är inte alls så känslig så ni behöver inte vara rädda för att ta tag i den.



När ni dragit upp den ser ni hur mycket rötter den har:



Gör ett hål i en ny kruka med jord som är lagom djupt för plantan, enklast är att använda en penna:



Sen är det bara att försiktigt, utan att skada rötterna, släppa ner plantan i sitt nya bo:



Tryck försiktigt ihop jorden från kanterna in mot mitten så att det bildas en liten höjd runt "stammen", chilin tycker nämligen inte om när det är fuktigt runt den (detta gör att vattnet automatiskt söker sig utåt kanterna på krukan så att rötterna och inte stammen får fukten):



Sen är det klart om man vill, jag lägger på lite vermiculite även här, detta för att det har en bra egenskap till och det är att den reflekterar ljuset också. Detta gör att plantan även får ljus underifrån.

Voila, klart!



Det börjar närma sig att köra igång hydro-systemet, snart kommer en tutorial på det, så håll ögonen öppna!