Chile är ett land

2011-10-31
20:28:35

Bevattningstips för den fattige...
När man har små ömtåliga sticklingar är det viktigt att man inte sköljer "sönder" dom med vattenkannan, då är ett enkelt tips att göra ett gäng hål i en kork till en vanlig PET-flaska med en nål (skitkamera):


Sen är det bara att vattna på!

2011-10-30
19:06:06

Att gro i rockwool...
Jag ska prova att gro i rockwoll tänkte jag som referens samt att det blir mycket enklare för mitt pågående hydro-projekt... Rockwoolkuber finns att köpa i såna här kartor om 77 st.. (jag fick skära bort lite för att det skulle passa i min planteringsbricka). Kostar ca en 100 spänn för en karta. Finns hos dom flesta växt-plejsen på nätet och i handeln. Jag köpte mina på odlamer.se...


Här har jag blött upp kuberna med varmt vatten just innan jag sår fröna, så ett par, tre frö i varje hål, tryck ner lite försiktigt med nåt som inte är för vasst (jag använder en plastpipett, en sån man sår småfrö med)

Var noga med att märka upp alla efterhand du planterar så du vet vad det är du har sått! Här har jag sått färdigt och blött upp ordentligt. Placerat på badrumsgolvet (golvvärme är bra!!) för att de ska få det så varmt och skönt som möjligt.


Jag sådde 43 sorter, samma som i jord så jag får ett referensmaterial att gå vidare med (jag för statistik i år för att se hur fort olika sorter gror, samt om det går bättre i något medium.)

Var noga med att rockwoolen inte torkar ut utan håll den fuktig hela tiden, men inte genomvåt.

2011-10-30
18:53:43

Det växer!
Nu är det ca en vecka sen jag planterade om den första chilin i sina egna krukor, så här ser det ut nu:


Och här börjar dom första från andra planteringen titta upp ur jorden. 5 dagar efter plantering!


Snart är det dags att plantera om, då ska jag göra en full "how-to" om det. For whom it may concern...

2011-10-25
22:48:51

Dags att gro!
Så här ser det ut nu när första sådden är i jorden. (jag sådde dom första för ett par veckor sen så det har kommit en bit, mer om det längre ner.

Jag använder så/kaktus-jord och ett lager Vermiculit. Jag lägger i princip bara fröna på jorden (kanske lite lite jord ovanpå), 2-3 frön i varje kruka och sen täcker jag med vermiculit, allt för att göra det så lätt som möjligt för chilisarna att titta upp.


De vilar på en värmeplatta (en sån som reptiler gillar), temperaturen mäter jag i en referenskruka i mitten. Temperaturen bör vara mellan 26-29 grader nånting för att det ska gå så smidigt som möjligt.Dom första plantorna är omplanterade redan i var sin kruka. Jag sparar bara dom största, kanske några till för att ge bort... Jag hade faktiskt ganska fantastisk growrate på dem jag sådde för ett par veckor sen, i princip alla frön har grott. Så här ser det ut efter första omplanteringen:


Nu får dom ljus från ett vanligt 99kr-lysrör från Jula och för att hålla luften cirkulerande så kör jag en fläkt större delen av deras ljusa tid...Jag kommer att så i rockwoolkuber också för mitt hydro-projekt. Mer om detta senare...

2011-10-25
20:18:18

Chilisäsongen 2012 har redan börjat!

Hej på er,

jag tänkte jag skulle dela med mig lite av mina erfarenheter och idéer när det kommer till att odla chili. Jag är inne på min andra säsong som chiligalning och har lärt mig massor det gångna året. Dom första fröna för säsongen 2012 har redan åkt i jorden och jag har ett par projekt på g som jag kommer dela med mig. Bland annat ska jag försöka mig på att odla i ett ebb-och-flod-system som jag byggt/bygger just nu.

De sorter som åkt i jorden redan är:

Aji Cristal
Aji Panca
Black Hungarian
Black Scorpion Tongue
Blondie
Bolivian Rainbow
Brazil
C Frutescens x Eximium
Capsicum A Pasilla
Cayenne
Fresno
Habanero Chocolate
Habanero Dulce
Habanero White
Habanero Red
Herculenaum Pompeii
Hungarian Yellow Hot Wax
Italiano
Jalapeno Purple
Malawi Birds Eye
Medusa
Monkeyface Yellow
Numex Big Jim
Numex Joe E Parker
Numex Twilight
Pequin
Peruvian Purple
PI 446900
Piri Piri
Purira
Satans Kiss
Scotch Bonnet Yellow
Starfish
Thai Dragon
Trepaderia Werner
Trinidad Bush
+några olika sorters paprika och lite obestämbara sorter från ICA =)

Ett tiotal av sorterna har jag förvärvat inför året, resten är kvarvaror eller resultat från säsongen som var...