Chile är ett land

2011-11-02
22:41:33

Att plantera om första gången...
Ja här kommer en liten "how-to" för första omplanteringen.

En viktig sak att tänka på när man hanterar små chiliplantor men även när man sår frön är att inte packa jorden. Ta en näve jord och lägg i krukan och skaka ner, packa inte!

Här är två småplantor som har grott i samma kruka, nu ska jag flytta den ena till en egen (ni får ha överseende med min dåliga kamera, det är kanske läge att köpa en ny)Första steget är att "luckra upp" jorden lite så att plantan "lossnar" lätt... Tryck lite på sidorna av krukan så att plantan släpper från jorden:


Ta sedan försiktigt tag i stammen och känn om den lossnar lätt, gör den det så är det bara att försiktigt dra upp den. OBS! Fippla inte mer rötterna, de är väldigt känsliga nu, själva plantan ovan jord är inte alls så känslig så ni behöver inte vara rädda för att ta tag i den.När ni dragit upp den ser ni hur mycket rötter den har:Gör ett hål i en ny kruka med jord som är lagom djupt för plantan, enklast är att använda en penna:Sen är det bara att försiktigt, utan att skada rötterna, släppa ner plantan i sitt nya bo:Tryck försiktigt ihop jorden från kanterna in mot mitten så att det bildas en liten höjd runt "stammen", chilin tycker nämligen inte om när det är fuktigt runt den (detta gör att vattnet automatiskt söker sig utåt kanterna på krukan så att rötterna och inte stammen får fukten):Sen är det klart om man vill, jag lägger på lite vermiculite även här, detta för att det har en bra egenskap till och det är att den reflekterar ljuset också. Detta gör att plantan även får ljus underifrån.

Voila, klart!Det börjar närma sig att köra igång hydro-systemet, snart kommer en tutorial på det, så håll ögonen öppna!
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: